Herhaling is een essentieel onderdeel van leren, maar in het geval van wachtwoorden is het een praktijk die ernstige risico’s met zich meebrengt. In deze blogpost gaan we dieper in op de gevaren van wachtwoordhergebruik en geven we enkele tips om dit te vermijden.

Wachtwoordhergebruik is precies wat het lijkt: hetzelfde wachtwoord gebruiken voor meerdere online accounts. Hoewel het gemakkelijk en tijdbesparend kan zijn, kan het leiden tot “credential stuffing”-aanvallen. Hierbij gebruiken hackers gelekte of gestolen inloggegevens om toegang te krijgen tot meerdere accounts. Dus, wat kunnen we doen om het hergebruik van wachtwoorden te vermijden? Hier zijn een paar tips:

  • Gebruik een wachtwoordbeheerder: Wachtwoordbeheerders genereren en bewaren unieke, complexe wachtwoorden voor elk van je accounts, waardoor je ze niet allemaal hoeft te onthouden.
  • Stel twee-factor authenticatie in: Dit voegt een extra beveiligingslaag toe en zorgt ervoor dat jij de enige persoon bent die toegang heeft tot je account, zelfs als iemand je wachtwoord kent.
  • Periodiek wijzigen van wachtwoorden: Regelmatige wijzigingen van je wachtwoorden kunnen helpen om je accounts veilig te houden, zelfs als een oud wachtwoord is gecompromitteerd.
  • Gebruik wachtwoordloze authenticatie: Dit is een relatief nieuwe technologie die gebruik maakt van biometrische gegevens of een mobiel apparaat in plaats van een traditioneel wachtwoord.

Het hergebruik van wachtwoorden is een gevaarlijke gewoonte die de deur opent voor verschillende vormen van cybercriminaliteit. Door bovenstaande praktijken te volgen, kunnen we onze digitale voetafdruk veiliger maken.